Med kravje zvonce in bogato zgodovino!

Svet, ki drugje izginja, je tu postavljen za vekomaj, ne glede, kako ga človek pogleda.

Skrivnostna kraljica, ki spi v naročju Kamniških Alp.


57km

5h

Težka

95€

Začetek poti je v Kamniku (380 metov), slikovitem starem mestecu, ki je omenjeno že leta 1061. Nekaj časa je bil Kamnik glavno mesto dežele Kranjske, pozneje pa poleg Ljubljane najvplivnejše deželno mesto. Včasih je bilo zdraviliško mesto, nato deloma industrijsko, danes pa je pravi mali biser, tik pod gorami: je eno najlepših slovenskih mest.

Iz Kamnika pot vodi ob vznožju planin skozi slikovite vasi, nad katerimi na pobočjih Velike planine kraljuje slovita cerkev Svetega Primoža v Črno, kjer že od nekdaj kopljejo kaolin, dolina pa je prometno manj obremenjena povezava med Ljubljansko kotlino, oziroma Gorenjsko in Štajersko.
Do prelaza Volovjek se vzpenja lepa asfaltna cesta, ki postaja strmejša počasi, tako da se kolesar vzpona zlahka navadi. Na prelazu, kjer je malica, se začne prečudovit vzpon v zelenilo, po makadamu do male planine, kjer vstopimo v deželo osupljivih razgledov na pahljačo Kamniških Alp.
Domžalski dom (1534 metrov visoko) je legendarna koča, ki jo v tem delu Slovenije pozna vsak, ki svoj čas porablja v odkrivanju nekoristnega sveta, v hribih. Kosilo ne more biti v bolj avtohtonem okolju, kot je lahko prav tukaj.
Vstop v srce zelenega v Alpah na robu mesta še nikdar ni bil tako vabljiv, kot je zdaj, s kolesom in v družbi ljudi dobre volje.

Nazaj na seznam