Zelene poti do prazgodovine.

Čarobni svet ljubljanskega barja.

Močvirnata ravnina.


38km

2,5h

Lahka

65€

To posebno pokrajino, ki jo uje skozi stoletja ustvaril človek, ne označuje le prekrasna narava, pač pa je to pravi mali živalski vrt na prostem: tu od nekdaj živijo medvedi, volkovi, šakali, srne, divji prašiči.

Kje v Evropi je še prestolnica, ki ponuja kaj takega?

Za robom mesta, ko se človek s kolesom spusti v naravo, se v hipu začne nov svet, ki ga lahko najbolj prvinsko doživimo s kolesa. Ste vedeli, da so prav na Ljubljanskem barju našli najstarejše kolo na svetu z osjo na svetu, staro več kot 5000 let? To je ena najstarejših lesenih  najdb v Evropi in na svetu.

Čeprav je bilo barje poseljeno od nekdaj, je še danes ostalo, kot bi ne pripadalo temu svetu in času.

Ta čarobni svet se razprostira na 160 kvadratnih kilometrih, v zavarovani  krajinski park pa spada 135 kvadratnih kilometrov.

Naša tura opiše tako potepanje skozi urbani del barja kot vstop v divjino, v bližino in tik poleg reke Ljubljanice, reke, ki tako polepša strogi center Ljubljane, pelje nas poleg arheoloških najdišč in nas  v nepozabnem krogu, ko se nam oči ustavijo tudi na hribovju in nas vabi na kakšno novo turo, spet nežno spusti v civilizacijo.

Ljubljansko barje je pravljica na robu mesta – vedno, ko jo doživljamo, pa ne pozabljamo,  da smo tam gostje, ki se skoznjo gibljejo nežno, brez hrupa in kot nabiralci zelenih spominov.

Nazaj na seznam